Home » Shendeti » Proteina që “zgjon nga gjumi” spermatozoidet

Proteina që “zgjon nga gjumi” spermatozoidet

by Thashetheme VIP

Quhet PLCz dhe stimulon një proces që quhet ‘aktivizimi i vezës’, një shpresë për meshkujt sterilë.

Zbulohet proteina që zgjon spermatozoidët e përgjumur dhe i stimulon ata që të ‘sulen’ drejt vezës në mënyrë që të realizohet fekondimi i saj.

Ky zbulim është bërë në sajë të një studimi të botuar në revistën shkencore ‘Fertiliy and Sterility’ dhe është realizuar nga shkencëtarët e universitetit Cardiff në Britaninë e Madhe.

Shkencëtarët kanë zbuluar se gjatë fekondimit, spermatozoidët bartin një proteinë vitale për vezën, e njohur si PLC-ZETA (PLCz).

Ky është çelësi që inicion një proces të quajtur “aktivizimin e vezës”, i cili vë në lëvizje të gjitha proceset biologjike të nevojshme për zhvillimin e embrionit.

Shkaku u sterilitetit tek disa meshkuj, sipas studiueseve, lidhet pikërisht me mosfunksionimin e duhur të kësaj proteine të rëndësishme, gjë që deri më tani ishte provuar në eksperimente vetëm tek minjtë.

Ajo që është më e rëndësishme në këtë studim lidhet me faktin se edhe në rastin e sterilitetit tek meshkujt si rezultat i mosfunksionimit të duhur të PLCz, ekziston mundësia e korrigjimit me anë të trajtimit me këtë proteinë, në mënyrë që të realizohet ngjizja.

Në sajë të këtij zbulimi, prodhimi i kësaj proteine të rëndësishme do të ishte një zgjidhje shumë efikase për çiftet që nuk mund të kenë fëmijë.


Ju luten na ndiqni ne rrjetin tone ne facebook.
Klikoni me poshte per te na ndjekur : https://www.facebook.com/thashethemevip/

Artikuj të ngjashëm:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!